
O V E R M I J
Ik ben Carol van den Hoogen en sinds mensenheugenis werk ik aan creatieve projecten. Na de periode waarin ik realistische potloodtekeningen maakte ben ik overgestapt op Oost-Indische inkt en werd mijn stijl steeds losser en minimalistischer. Ik begon steeds meer de kracht van (ogenschijnlijk eenvoudige) lijntekeningen te appreciëren. Enkele jaren geleden stuitte ik op een website van een Amerikaanse kunstenaar die draadsculpturen maakt. Ik was verkocht, dat wilde ik ook.
Het bleek de perfecte combinatie te zijn. Een lijntekening maken kon ik wel, maar het "tekenen" met ijzerdraad moest ik nog leren. Met vallen en opstaan heb ik de techniek onder de knie gekregen.
W E R K W I J Z E
Het begint allemaal met een idee, inspiratie. In mijn hoofd vormt zich een plan voor een afbeelding, een sculptuur. Meerdere schetsen worden gemaakt tot ik tevreden ben over het resultaat.
De volgende stap is de schets opnieuw te tekenen maar nu op de computer. Daarna is het ontwerp eenvoudig te schalen naar de gewenste afmetingen. Het ontwerp wordt geprint en op een plaat karton geplakt. Hiermee heb ik een full-size mal hoe de afzonderlijke ijzerdraadjes gebogen moeten worden. Nadat alle ijzerdraadjes gebogen zijn maak ik ze exact op lengte en monteer ze op de mal. De volgende fase is het solderen van de verbindingspunten zodat het 1 geheel wordt.
Daarna volgt het vijlen en schuren van alle soldeerverbindingen totdat ze vloeiend verlopen. De laatste fase is het spuiten in de gewenste kleur.
O P H A N G E N
Het ophangen van de sculptuur kan op verschillende manieren. De meest eenvoudige manier is "spijker in de muur". Door enkele kleine magneetjes achter de sculptuur te plaatsen blijft hij vrij van de wand waardoor er een fraai schaduweffect ontstaat.
Grote sculpturen hebben meerdere ophangpunten nodig. Hier komt de eerder genoemde mal van pas. Nadat ik bepaalt heb waar de ophangpunten moeten komen boor ik gaatjes in de mal die later gebruikt worden om ze af te tekenen op de muur. De mal wordt tegen de muur gehouden om de exacte positie (hoogte) van de sculptuur te bepalen en de ophangpunten worden gemarkeerd. Nu kan er geboord worden en pluggen geplaatst. In de pluggen komen staafmagneetjes welke ca 1 cm uitsteken. De laatste fase is "klik", de sculptuur tegen de magneten plaatsen.
Het mooie van deze methode is dat de ophangpunten vrijwel onzichtbaar zijn, de sculptuur lijkt in de lucht te zweven.
V I R T U E L E P L A A T S I N G
Wil je weten hoe een draadsculptuur jouw interieur compleet maakt, ga dan naar virtuele plaatsing en lees hoe ik dit voor jou kan realiseren.
